+420 608 624 591

Blog

Barrikový sud


Barrikový sud je dubový sud s obsahem 225l používaný k vyzrávání vína. Sudy se vyrábí z francouzského nebo amerického dubu a mohou se použít pro uložení vína pouze 3x (pokud chce vinař označit své víno na etiketě jako barrikové). Sud se samozřejmě může používat několik let. V Evropě se využívají francouzské, v Novém světě americké, které mají výraznější charakter. Při zrání v malých dubových sudech dochází k látkové výměně mezi vínem a dřevem, při které víno absorbuje řadu látek ovlivňující chuť a jeho charakter. Sud dodává vínu sekundární aromatiku, vůni a chuť vanilky, hřebíčku, kokosu, muškátového oříšku, čedaru, dřeva, dýmu, čokolády, kávy nebo dokonce pryskyřice. Inzenzita závisí od samotného sudu, jeho doby používáni a od délky ležení vína v něm. Kvalitní sud je vinařův poklad a to tento barrikový sud rozhodně je. Už se těšíme na víno z něj... a dali jsme mu jméno Ludvík :-)


<< Späť na predchádzajúcu stranu